Ahol az elmélet (nem mindig) találkozik a valósággal

A pszichológus nagycsaládja

Irány a gyerekkönyvtár!

2017. augusztus 24. - pszichologusnagycsaladja

A nyári szünetnek ezen a pontján sok szülő idegrendszere már telítődött a strand-állatkert-játszótér zajos, forró, zsúfolt világával. Ilyenkor nagyon jól esik beiktatni egy csendes, nyugis programot, egy kellemesen hűvös helyen. Nálunk erre az esetre örök kedvenc: a gyerekkönyvtár!

v_cimlap_5.jpg

Valahogy úgy vagyok a könyvekkel, mint Gombóc Artúr a csokival. Szeretem a könyveket, mindenféle könyvet, a regényeket, az ismeretterjesztő könyveket, a gyerekkönyveket, imádom a színes képeket, az új könyvek illatát, a régi könyvek illatát, szóval tényleg mindent, ami könyv. Kezdettől fogva törekedtem rá, hogy ezt a rajongást a gyerekeimre is átragasszam, és egyelőre úgy néz ki, sikerrel. Ha betévedek egy könyvesboltba, fél napot és egy kisebb vagyont simán el tudok ott tölteni-költeni. A gond viszont ott van, hogy nincs egy kisebb vagyonom... A gyerekkönyvek meg különösen drágák, és mivel én mindet akarom, lehetőleg egyszerre, pár évvel ezelőtt egy szép napon eszembe jutott, hogy szétnézek, milyen gyerekkönyvtárak vannak a környéken. Ez pedig nagyon jó ötletnek bizonyult, azóta forró nyári napokon, esős őszi szombat reggeleken, vagy sötét téli délutánokon is az egyik kedvenc programunk.

Budapestieknek a Sárkányos Gyerekkönyvtárat ajánlom, mi oda járunk, és nagyon szeretjük. A Kálvin téren van, a Szabó Ervin Könyvtár főépületén belül, egy teljesen elkülönített kis gyerekbirodalom. Szabadpolcos a rendszer, tehát lehet a polcok között nézelődni, ami megtetszik, levenni, leülni vele egy kényelmes sarokban, és olvasgatni.

v_szabadpolc.jpg 

Vannak asztalok székekkel...

v_asztalnal.jpg

van nagy, kényelmes, igazi meseolvasó fotel, ahová akár a szülő ölébe ülve is be lehet kuckózni...

v_fotel.jpg

meg van egy színes textil kockákkal teli medence, oda is be lehet telepedni:

v_kockafekves2.jpg

Már egész kicsikkel is nyugodtan lehet menni. A nagy teremről leválasztva van egy külön kis szoba, ahol a legkisebbeknek való leporellókat találunk minden mennyiségben. Itt található a fent említett medence is, ahová be lehet mászni, a kockákat lehet pakolni, vagy akár építeni is belőlük. 

v_textilkockak.jpg

Az elkészült építményekről a fotót be lehet küldeni a könyvtár Facebook-oldalára. Az enyémeknek most éppen ezt sikerült alkotni:

v_kockaepit.jpg

Az ovis korosztály a nagy terem hátsó részén, a bejárattal szemben találja meg a számítását, az egyik falon a képes mesekönyvek kaptak helyet, a másikon pedig a nekik szóló kartonlapos ismeretterjesztők, tudjátok, a kihajtható fülecskékkel (imádjuk!). Mellettük nagy dobozokban a Disney-mesék könyv változatai várják a kis rajongókat. 

Ami nekünk még külön öröm, hogy angol (és más idegen nyelvű) gyerekkönyvek is vannak, amikhez egyébként nehéz lenne hozzájutni. Balu (7) angolul is olvas, az olvasott mesét Ádi (5) is meghallgatja, így elég sok angol könyvet hoztunk már ki. A kisebbeknek valókat a kis teremben találjátok, a nagyobbaknak szólókat pedig a nagy terem hátsó részén, az ablakok alatt. Olyanok is vannak itt eredeti nyelven, mint a Harry Potter, vagy az Anne Shirley kötetek, de kifejezetten nyelvtanuláshoz készült könyveket is találunk, különböző szinteken.

A könyvtár használatához olvasójegyet kell készíttetni, erre egyből a bejáratnál van lehetőség. Két olvasójegy készül, egy a gyereknek, ezzel lehet majd kölcsönözni, illetve egy regisztrációs olvasójegy a szülőnek. Gyerekeknek a beiratkozás teljesen ingyenes, a szülői regisztrációs jegynek van egy egyszeri adminisztrációs díja, ez jelenleg 200 Ft. Egyszerre akár nyolc könyvet is kikölcsönözhetünk (hurrá!!!), alapesetben négy hétre, de ez két alkalommal hosszabbítható internetes felületen, így közel három hónapig élvezhetjük a könyveket. Kell ennél több a boldogsághoz? :)

Időnként különböző gyerekprogramokat is szerveznek, amik szintén ingyenesek (olvasójegynek persze lennie kell, mert azzal lehet bejutni az épületbe). Mi is részt vettünk már néhányon, nagyon élvezték a fiúk. Ő itt éppen Pettson, aki a kiskertjéről mesél a gyerekeknek:

v_petson.jpg

Ha ennyi még nem lenne elég, a könyvtárazós napoknak van még egy nagy előnye, legalábbis nálunk: az egész este nyugisan telik, mindenki elmélyülten bújja a hazatalicskázott kincseket. Jó nézni őket :)

v_konyvnezegetes.jpg

Már csak egy szívfájdalmam volt, hogy nagyjából két nap lelkes nézegetés után a könyvek bekerültek ide, a könyvespolcra, és többet nem nagyon jutott eszébe a srácoknak elővenni. Nem is csoda, hiszen csupán a könyv gerincét látva teljesen beolvadtak a többi könyv közé. Aztán amikor pár hét elteltével oda került a sor, hogy visszük őket vissza, akkor jöttek rá, hogy "de hát még meg sem nézték". 

v_polcbefele.jpg

Szerencsére nemrég erre a problémára is megtaláltuk a megoldást, mégpedig az IKEA fűszertartó polc formájában, ami tökéletesen alkalmas rá, hogy a frissen kikölcsönzött könyveket jól láthatóan, borítójukkal kifelé tároljuk, folyamatosan csábítva ezzel a srácokat a böngészésre. Persze nemcsak könyvtári könyvvel használható, a saját könyvek közül is érdemes időnként "felkínálni" néhányat ebben a formában, és pár hetente cserélgetni:

v_polckifelenagyobb.jpg

Az már csak hab a tortán, hogy a polc összeszerelése is egy külön családi élmény volt :)

v_szereles.jpg

 

Ha kedvet kaptatok a könyvtárazáshoz, minden fontos információt megtaláltok a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán.

Ha tetszett, további tippekért kövesd Facebook-oldalunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusnagycsaladja.blog.hu/api/trackback/id/tr5012763614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása