Ahol az elmélet (nem mindig) találkozik a valósággal

Irány a gyerekkönyvtár!

2017. augusztus 24. - pszichologusnagycsaladja

A nyári szünetnek ezen a pontján sok szülő idegrendszere már telítődött a strand-állatkert-játszótér zajos, forró, zsúfolt világával. Ilyenkor nagyon jól esik beiktatni egy csendes, nyugis programot, egy kellemesen hűvös helyen. Nálunk erre az esetre örök kedvenc: a gyerekkönyvtár!

v_cimlap_5.jpg

Tovább

Cápás alkotósdi

Hát na... Nem vagyunk egy művészeti beállítottságú család, ez az igazság. Úgyhogy innentől inkább csak az olvasson tovább, aki szintén nehezen szánja rá magát az alkotósdira, és egyszerű, de nagyszerű ötletet keres. Meg az, aki szeretne röhögni egy jót a bénázásomon... :)

v_cimlap_4.jpg

Tovább

"Föld rétegei" puding

Ezt a csodás ötletet a Left Brain Craft Brain blogon találtam, és azonnal tudtam, hogy ennek óriási sikere lesz nálunk! Imádom a tanulásnak minden olyan formáját, ami nem tankönyv fölé görnyedős magolás. Kisebb gyerekeknél pedig annál hatásosabb a tanulás, minél több érzékszervet sikerül bevonni. És hát valljuk be, kevés dolog tudja jobban felkelteni egy gyerkőc érdeklődését, mint egy finom desszert, így minden adott a sikerhez!

v_cimlap_3.jpg

Tovább

Autóverseny kicsikkel

Autóverseny tekintetében nagyjából kétféle ember létezik: aki teljes eksztázisba esik, amikor felbőgnek a motorok, meg aki nem. Én az előbbibe tartozom. Életemben egyszer voltam kint Forma1 nagydíjon. Akkoriban nem nagyon követtük a versenyt, egy kedves barátunk jóvoltából kaptuk a jegyeket, de így is hihetetlen élmény volt! Az a HANG...

Aztán azóta lett három Forma1 rajongó csemeténk. Évről évre elkap az érzés, hogy de jó lenne kimenni a srácokkal. Mivel viszont van már tapasztalatunk, hogy ez mivel is jár, tudjuk, hogy egyelőre nálunk ez nem nagyon jöhet szóba. Egyrészt mert nagyon drága, iszonyatos a tömeg, többnyire tűz a nap, másrészt mert nem tudjuk, hogy hogyan reagálnak a srácok, úgy meg pláne drága mulatság. Ezért nagyon örülünk az olyan lehetőségeknek, ahol ezek közül legalább néhányat ki lehet küszöbölni.

cimlap4.jpg

Tovább

Nyári szünetre készülünk

Hamarosan itt a nyári szünet, én pedig nekiálltam összeszedni, hogy milyen tenni-illetve átgondolnivalóim vannak még addig. Az idei nyár egy kicsit más lesz nálunk, mint az eddigiek. Az elmúlt jó néhány évben vagy terhes voltam nyáron, vagy kisbaba volt a háznál, vagy totyogó, vagy ezek mindenféle kombinációja. Márpedig ezek olyan tényezők, amik mind valamennyire keresztbe tesznek a felhőtlen kikapcsolódásnak (LOL). Idén először ezek közül egyik sincs, Marci is elmúlt három éves, mostanra szépen összenőttek a fiúk, így semmi sem áll az útjába, hogy teljes egészében kihasználjuk és kiélvezzük a nyári szünet minden percét. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nekem nem kis feladat 3 hónapig minden napot reggeltől estig három (nagyon aktív, és hangos, és lelkes) gyerekkel tölteni.

v_nyariszunetcimlap.jpg

Hogy minden zökkenőmentesen menjen, legalábbis amennyire lehet, összeszedtem azt a pár dolgot amit a hátra lévő napokban még mindenképpen szeretnék átgondolni, elintézni, illetve megtervezni. 

Tovább

Virágok

Teljesen analfabéta vagyok növényekből. Nagyjából három félét tudok megkülönböztetni: fa, bokor és virág. Azért is jó, ha az embernek gyerekei vannak, mert velük együtt tanulgatva a saját hiányosságainkat is ki lehet pótolgatni :) Ősszel már foglalkoztunk kicsit a falevelekkel, gyűjtöttük őket, és kikeresgéltük, hogy melyik micsoda. Van pár fa, amit azóta is felismerek, őrületes sikerélmény :) Tavasszal adta magát a helyzet, hogy a virágokkal folytassuk.

v_cimlapkeret3.jpg

Tovább

Ismerjük meg Ausztráliát!

Ahogy korábban írtam, elindultunk a Forma1-futamok nyomán a világ körül. Az elmúlt hetekben Ausztráliával ismerkedtünk.  

v_cimlap_2.jpg

Mivel ez az ország már tavaly is terítéken volt, a kenguru/déli félteke/nyáron van karácsony témát akkor eléggé körbejártuk. Arra gondoltam, hogy azoknál az országoknál, ahol nagyon sok az információ, és tavaly már foglalkoztunk vele általánosságban, idén kiválasztunk egy jellemzőt, és arra fókuszálunk. Ausztrália esetében idén ez a Nagy–korallzátony lett, főleg ezzel kapcsolatos játékok kerültek a polcra.

Tovább

Forma1-gyel a világ körül

Három fiúval várható volt, hogy előbb-utóbb lesz valaki, aki rácsavarodik az autóversenyzősdire. Persze így is történt, Balu két éves kora óta imádja a Forma1-et. Sosem felejtem el, beszélni még alig tudott pár szót, de azt már simán el tudta üvölteni, hogy "Szasztika Fettel" jobb hátsó defekttel a pálya szélén!", miközben a kismotorjával befarolt a járda menti sövénybe. 5 lépésenként. Azóta is tart a lelkesedés, családi program lett a Forma1 futamokból. 

v_forma1_cimlap.jpg

Tovább

Játékötletek a Víz Világnapjára


Március 22. a Víz Világnapja. Sok helyen lehet olvasni, hogy a következő évtizedek egyik legnagyobb problémája a tiszta víz hiánya lesz, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a felnövő generáció tudatában legyen a víz értékének. A Víz Világnapja egyébként személyes kedvencem is, mert két évvel ezelőtt ez volt az első „projektünk”, amivel egy héten keresztül foglalkoztunk a fiúkkal. Persze még picik voltak akkor, de nagyon élvezték, festettünk halacskát, fagyasztottunk, olvasztottunk, törtünk jeget, és felmentünk egy víztoronyba. Sokáig emlegették utána. Ezen a héten vízzel kapcsolatos játékok kerülnek a polcunkra, ezekből szeretnék megosztani veletek néhányat, reméltem ti is kipróbáltok majd párat közülük.

v_cimlap_1.jpg

 

Tovább