Ahol az elmélet (nem mindig) találkozik a valósággal

Apák napi cukiság

2018. június 16. - pszichologusnagycsaladja

Idén először nagyon készültünk a srácokkal Apák napjára, ajándékot is fabrikáltunk titokban.

20180614_163514b.jpg

A gyerekek nagyon élvezték a készülődést és a titkolózást, a mintás papírok kiválasztását, az alkotást. Marci persze a maga négyéves módján tart titkot, megbeszéltem vele, hogy Apának erről nem mondunk semmit, persze első dolga volt, mikor Apa hazaért, rohanni elé üvöltve, hogy "AAAAPAAAAAAAAAAAA, van valami, amiről nem mondhatunk neked semmiiiiit" :D

Tovább

Kedvenc őszi verseink

Az évszakváltás mindig varázslatos időszak a gyerekek számára. Különösen igaz ez a tavaszra és az őszre, amikor igazán látványos változások történnek körülöttünk. Nem véletlen, hogy rengeteg, szebbnél szebb gyerekvers született az ősszel kapcsoltban. Mind közül nekünk ezek a kedvenceink.

v_cimlap_6.jpg

Kovács Barbara: Az őszi szél meséje 

Piros-arany lombok között fújdogál az őszi szél,
hogyha kicsit csöndben maradsz, meghallod, hogy mit mesél.

Felhők hátán, tengeren túl hűvös idő közeleg,
bércek ormán, fenyvesek közt már a zord tél integet.

Földre hullott falevelet görget már az őszi szél,
figyelj csak jól, azt meséli: közeledik már a tél.

Tovább

Irány a gyerekkönyvtár!

A nyári szünetnek ezen a pontján sok szülő idegrendszere már telítődött a strand-állatkert-játszótér zajos, forró, zsúfolt világával. Ilyenkor nagyon jól esik beiktatni egy csendes, nyugis programot, egy kellemesen hűvös helyen. Nálunk erre az esetre örök kedvenc: a gyerekkönyvtár!

v_cimlap_5.jpg

Tovább

Cápás alkotósdi

Hát na... Nem vagyunk egy művészeti beállítottságú család, ez az igazság. Úgyhogy innentől inkább csak az olvasson tovább, aki szintén nehezen szánja rá magát az alkotósdira, és egyszerű, de nagyszerű ötletet keres. Meg az, aki szeretne röhögni egy jót a bénázásomon... :)

v_cimlap_4.jpg

Tovább

"Föld rétegei" puding

Ezt a csodás ötletet a Left Brain Craft Brain blogon találtam, és azonnal tudtam, hogy ennek óriási sikere lesz nálunk! Imádom a tanulásnak minden olyan formáját, ami nem tankönyv fölé görnyedős magolás. Kisebb gyerekeknél pedig annál hatásosabb a tanulás, minél több érzékszervet sikerül bevonni. És hát valljuk be, kevés dolog tudja jobban felkelteni egy gyerkőc érdeklődését, mint egy finom desszert, így minden adott a sikerhez!

v_cimlap_3.jpg

Tovább

Autóverseny kicsikkel

Autóverseny tekintetében nagyjából kétféle ember létezik: aki teljes eksztázisba esik, amikor felbőgnek a motorok, meg aki nem. Én az előbbibe tartozom. Életemben egyszer voltam kint Forma1 nagydíjon. Akkoriban nem nagyon követtük a versenyt, egy kedves barátunk jóvoltából kaptuk a jegyeket, de így is hihetetlen élmény volt! Az a HANG...

Aztán azóta lett három Forma1 rajongó csemeténk. Évről évre elkap az érzés, hogy de jó lenne kimenni a srácokkal. Mivel viszont van már tapasztalatunk, hogy ez mivel is jár, tudjuk, hogy egyelőre nálunk ez nem nagyon jöhet szóba. Egyrészt mert nagyon drága, iszonyatos a tömeg, többnyire tűz a nap, másrészt mert nem tudjuk, hogy hogyan reagálnak a srácok, úgy meg pláne drága mulatság. Ezért nagyon örülünk az olyan lehetőségeknek, ahol ezek közül legalább néhányat ki lehet küszöbölni.

cimlap4.jpg

Tovább

Nyári szünetre készülünk

Hamarosan itt a nyári szünet, én pedig nekiálltam összeszedni, hogy milyen tenni-illetve átgondolnivalóim vannak még addig. Az idei nyár egy kicsit más lesz nálunk, mint az eddigiek. Az elmúlt jó néhány évben vagy terhes voltam nyáron, vagy kisbaba volt a háznál, vagy totyogó, vagy ezek mindenféle kombinációja. Márpedig ezek olyan tényezők, amik mind valamennyire keresztbe tesznek a felhőtlen kikapcsolódásnak (LOL). Idén először ezek közül egyik sincs, Marci is elmúlt három éves, mostanra szépen összenőttek a fiúk, így semmi sem áll az útjába, hogy teljes egészében kihasználjuk és kiélvezzük a nyári szünet minden percét. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nekem nem kis feladat 3 hónapig minden napot reggeltől estig három (nagyon aktív, és hangos, és lelkes) gyerekkel tölteni.

v_nyariszunetcimlap.jpg

Hogy minden zökkenőmentesen menjen, legalábbis amennyire lehet, összeszedtem azt a pár dolgot amit a hátra lévő napokban még mindenképpen szeretnék átgondolni, elintézni, illetve megtervezni. 

Tovább

Virágok

Teljesen analfabéta vagyok növényekből. Nagyjából három félét tudok megkülönböztetni: fa, bokor és virág. Azért is jó, ha az embernek gyerekei vannak, mert velük együtt tanulgatva a saját hiányosságainkat is ki lehet pótolgatni :) Ősszel már foglalkoztunk kicsit a falevelekkel, gyűjtöttük őket, és kikeresgéltük, hogy melyik micsoda. Van pár fa, amit azóta is felismerek, őrületes sikerélmény :) Tavasszal adta magát a helyzet, hogy a virágokkal folytassuk.

v_cimlapkeret3.jpg

Tovább