Ahol az elmélet (nem mindig) találkozik a valósággal

A pszichológus nagycsaládja

Tanulópontok itt-ott a lakásban

2017. március 13. - pszichologusnagycsaladja

Szuper dolognak tartom a spontán tanulást. Amikor csak megakad valamin a szemünk, elolvassuk, és máris többet tudunk. A gyerekekkel is szeretem, ha így működik a tanulás, nem szoktam leültetni őket és direktben megtanítani nekik dolgokat, elég fura is lenne...

v_cimlap.jpg

Pár éve volt egy időszak, amikor elég nehezen indultak nálunk a reggelek. A fiúk előbb felébredtek, mint mi, az egyik többnyire leült játszani valamivel, a másik többnyire megpróbált becsatlakozni, mi már csak a visítozásra ébredtünk. Próbáltam kitalálni valamit, ami kicsit leköti a figyelmüket reggel. Van a szobájukban egy szép nagy üvegajtós szekrény, elkezdtem kiragasztgatni rá érdekes dolgokat. Csak úgy vegyesen, ami épp eszembe jutott. Aktuális évszakhoz, ünnephez illő képeket, vagy valami érdekes tudományos képet, víz körforgása, erdő szintjei, vulkán belseje, ebihal-béka életciklus, hasonlók. Mivel ez az első dolog, amit meglátnak, amikor felébrednek, egyből odamennek megnézegetni, megdumálják, hogy mi az, megmutogatják egymásnak, amit érdekesnek találnak. Nagyon jól bevált, egész más hangulatban indultak a reggelek.

Mostanra több hasonló "tanulópont” is kialakult a lakásban, ahová érdekes nézegetni- és olvasnivalót teszek ki nekik.

Konyha

A konyhaasztal mögötti fal szuper hely. Mivel a három gyerek többnyire nyolc féle kaját óhajt enni, eltart egy ideig, amíg mindenkié elkészül. Ilyenkor már odaülnek az asztalhoz, de még nincs előttük kaja, nagyon jó időpont egy kis nézelődésre-tanulgatásra. Ide többnyire angolos dolgokat szoktam kitenni, nagyon jó képes szólistákat lehet találni a neten, ezekből válogatok pl. aktuális évszakhoz/ünnephez kötődő szavak, testrészek, napi rutin, stb.

v_konyha_adi_marci.jpg

A fotón épp a tavaszi szavakkal ismerkednek a srácok (google-ról nyomtattam, rendes forrását sajnos nem találom). Ha Balunak van valamilyen tanulnivalója, pl. vers, vagy a szerepe a karácsonyi színdarabban, azt is ide teszem ki. Vacsora-reggeli közben átolvassa néhányszor, ennyi elég is neki, hogy megjegyezze, így már nem kell külön foglalkozni vele.   

Folyosó

Azt szeretem benne, hogy jó forgalmas hely, napjában ezerszer végig mennek rajta. Ha sikerül érdekes dolgot kirakni, jöttükben-mentükben megállnak megnézegetni, belemerülnek, sokszor még azt is elfelejtik, hogy miért indultak. Ide olyan érdekességeket teszek ki, amik szóba kerültek az utóbbi időben, és felkeltették a gyerekek érdeklődését. Balu épp suliból hazaesve ragadt le itt egy jó időre (lásd ledobott táska :D ).

v_balufolyoso.jpg 

Gyerekszoba szekrényajtó

Ez a legjobb hely, éjszaka szoktam rajta lecserélni a dekorációt, reggel ez az első dolog, amit már az ágyból észrevesznek. Nagyon jó arra ébredni, hogy azt hallom a szomszéd szobából, hogy együtt nézegetik és megbeszélik a dolgokat :) Ide többnyire nagyobb témákat teszek ki, amikkel foglalkozunk. Ide kerülnek az adott évszakhoz, ünnephez kötődő képek, kedvcsinálók, ha kirándulni vagy nyaralni megyünk valahová, de itt ismerkedünk a Forma1-es országokkal is (erről részeltesebben egy későbbi posztban).

v_gyerekszoba2.jpg

 

Tervezek még egy parafatáblát kitenni Balu íróasztala fölé is, amire saját magának tűzhet ki fontos iskolai dolgokat, tanulós segédanyagokat, de azt a szobát a nyáron újítjuk majd fel, így ez még várat magára.

Ha tetszett, további tippekért látogass el Facebook-oldalamra, vagy nézz körül a Pinterest tábláimon :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologusnagycsaladja.blog.hu/api/trackback/id/tr312326157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása